Co je meta description a jak by měl být dlouhý?

Meta description (popis stránky) je HTML tag, který stručně a jasně popisuje obsah dané stránky. Jeho délka je omezená na cca 140 znaků včetně mezer. Přesnější omezení je na jeho délku v jednotkách px - pixely. Jelikož na různých zařízeních je jeho délka různá desktop/mobil.

Kde reálně uvidím využití description?

Na internetu tento popis stránky využívají hlavně vyhledávače (Seznam.cz, Google, Bing atd.), sociální sítě*.

Vyhledávače

Při jakémkoliv hledání vidíme description jako část výsledků hledání, který se v základu skládá z TITLE a DESCRIPTION. Tedy slouží k přilákání uživatelů k prokliknutí zrovna na Vaši stránku.

Pokud nemáte tento tag vyplněn "nic" se neděje, vyhledávače sami zvolí jeho složení - což nemusí být vždy to správné.

Proto kontrolujeme délku tohoto tagu a zobrazujeme viditelnost textu na desktopu/mobilu. Příliš dlouhý text, nemusí být špatně, pokud např. výzva k nějaké akci/důležitá informace není za pomyslnou hranou a tedy nepůjde ve vyhledávání nikdy vidět.

Krátký popis, tady si vyhledávače většinou zvolí vlastní texty, které vycházejí z obsahu dané stránky.

Dlouhý popis, to co je červeně nejde nikdy vidět!

*Sociální sítě

Sociální sítě jako Facebook, Twitter mohou využít základní meta description, ale lepé se k tomu hodí jejich vlastní tagy, Open Graph a Twitter Card, které využívají k zobrazení informací. Můžete si tak s popisky pohrát a mít je různé pro uživatele ve vyhledávačích a pro ty na soc. sítích.


Sleduj nastavení a změny v meta description

Nechejte nás hlídat a kontrolovat váš projekt.

a připoj se k 347 projektům